Σπύρος Μερκούρης: Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο του Πεκίνου για τις Διεθνείς Ανταλλαγές

2016-05-26 21:02

Δόθηκε, σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2013, στις 12:00, στο Μουσείο Μπενάκη, συνέντευξη τύπου του κυρίου Μερκούρη για όσα έχουν συμφωνηθεί στο πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο.

Ο κύριος Μερκούρης, ως εκπρόσωπος του ΜΚΟ "Ορίζοντες-Δράσεις", υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο του Πεκίνου για τις Διεθνείς Ανταλλαγές (Beijing NGO Association for International Exchanges) το οποίο περιλαμβάνει έξι βασικούς άξονες:

- Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου στα μαθηματικά, με συμμετοχή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

- Δημιουργία του έργου "Κομφούκιος-Σωκράτης, Ζωντανή Βιβλιοθήκη" σε συνεργασία με Κινεζικούς φορείς και το Τμήμα Αρχαίας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

- Εκμετάλλευση σχετικών δραστηριοτήτων και συνεδρίων για την προώθηση του Ολυμπιακού Πνεύματος, την παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη.

- Ανταλλαγές μεταξύ μουσείων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Αθήνα από το Beijing Museum Society και το Μουσείο Μπενάκη.

- Δημιουργία του «Σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα».

- Δημιουργία "γέφυρας" μεταξύ του Xicheng District του Πεκίνου και αντίστοιχης ελληνικής περιοχής για ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών.

Την συνέντευξη χαιρέτισαν η Α.Ε. ο Πρέσβης της Λ.Δ. της Κίνας κύριος Du Qiwen και ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς.


Στο Μνημόνιο αναφέρθηκαν οι: Σπύρος Μερκούρης, Κώστας Σπυρόπουλος (Διευθυντής ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Μανόλης Κουτλής (εκπρόσωπος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) και Γιώργης Μαγγίνης (εκπρόσωπος Μουσείου Μπενάκη).

Το πρόγραμμα του όλου Μνημονίου έχει μεγαλεπήβολους στόχους και σκοπεύει να φέρει κοντά τους δύο πολιτισμούς. Ο κύριος Μερκούρης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αποσαφήνισε πως ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε τους στόχους που θέτει.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν ο Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας κύριος Zhang Zhan και η Πρώτη Γραμματέας κυρία Wang Hongchi.

Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες του σημαντικού αυτού επιχειρήματος.