Πολύ περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες φέτος στη χώρα μας

2016-05-26 21:44

Περίπου 174 εκατ. αναμένεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό την επόμενη πενταετία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις σήμερα μόλις το 5% του πληθυσμού της Κίνας έχει διαβατήριο.

Κλείστε από τώρα τις διακοπές σας, πριν 174 εκατ. κινέζοι τουρίστες αρπάξουν τις καλύτερες ευκαιρίες.
Ο αριθμός των κινέζων τουριστών που αναμένεται να πάνε για διακοπές στο εξωτερικό πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: περίπου 174 εκατ. κινέζοι τουρίστες αναμένεται ότι θα δαπανήσουν 264 δισ. δολάρια έως το 2019, από 109 εκατ.
Κινέζους που έκαναν διακοπές στο εξωτερικό το 2014 ξοδεύοντας 164 δισ. δολάρια. Αυτό υποστηρίζει σε μελέτη της η Bank of America Merrill Lynch, προσθέτοντας για λόγους σύγκρισης ότι το 2000 είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό μόλις 10 εκατ. Κινέζοι.
Το ποσό των 264 δισ. δολαρίων που αναμένεται ότι αυτοί θα δαπανήσουν φτάνει το ΑΕΠ της Φινλανδίας και είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας, ανέφερε ακόμη η έκθεση.
«Η κινεζική μανία έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως έγινε πριν από 30 περίπου χρόνια, όταν το ίδιο άρχισαν να κάνουν οι Ιάπωνες. Τότε είχε επικρατήσει πυρετός καθώς όλος ο κόσμος ήθελε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ιαπώνων πελατών» σημείωσε ακόμη η επενδυτική τράπεζα. «Κατά την άποψή μας η τρέχουσα τάση θα είναι ακόμη πιο έντονη και θα διαρκέσει περισσότερο αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,3 δισ., ενώ ο πληθυσμός της Ιαπωνίας δεν ξεπερνά τα 127 εκατ.» ανέφερε ακόμη η Bank of America Merrill Lynch. Οι περισσότεροι κινέζοι τουρίστες - το 35% - εκτιμάται ότι έχουν ηλικία από 25 έως 34 έτη. Ακολουθούν όσοι έχουν ηλικία από 15 έως 24 έτη - σε ποσοστό περίπου 27%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα μόλις το 5% του πληθυσμού της Κίνας έχει διαβατήριο. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά ο αριθμός των τουριστών από τη χώρα αυτή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.
Οι προβλέψεις για μεγάλη αύξηση του αριθμού των Κινέζων που θα ταξιδέψουν για διακοπές σε άλλες χώρες μπορεί να αποτελούν πολύ καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία. Οι Κινέζοι είναι οι καλύτεροι πελάτες των καταστημάτων που πωλούν είδη πολυτελείας, με τους περισσότερους από τους μισούς να αγοράζουν τέτοια είδη όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ καταγράφεται ήδη αύξηση 10% των επισκέψεων από την Κίνα. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι ακόμη η Αυστραλία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Στα πλαίσια της έκθεσης GITF, διοργανώθηκε από το Γραφείο του ΕΟΤ στη Κίνα, ειδική εκδήλωση γνωριμίας με πάνω από 20 τοπικούς τουριστικούς πράκτορες, στην οποία παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας από το Γραφείο ΕΟΤ, τους συνεκθέτες, αλλά και από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα δίνει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά. Στο πλαίσιο αυτό η κα Κουντουρά προχωρά σε συντονισμό ενεργειών, προκειμένου η χώρα μας να δεχθεί φέτος ακόμη περισσότερους κινέζους επισκέπτες.

Με αφορμή τη διεθνή έκθεση τουρισμού GITF στη Γκουαντζού της Κίνας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετείχε υπό τον γενικό γραμματέα κ. Πάνο Λειβαδά, ο οποίος συναντήθηκε με σημαντικούς κινέζους τουριστικούς πράκτορες της νότιας Κίνας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως την CTS και την CGZL και συζήτησε τη συνεργασία μαζί τους.

Παράλληλα παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε κινεζικά κλαδικά μέσα ενημέρωσης, όπως το “Holiday MOOK Magazine” και “GITF Show Daily” και το “Travel Link Daily”.

Στα πλαίσια της έκθεσης, διοργανώθηκε από το Γραφείο του ΕΟΤ στη Κίνα, ειδική εκδήλωση γνωριμίας με πάνω από 20 τοπικούς τουριστικούς πράκτορες, στην οποία παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας από το Γραφείο ΕΟΤ, τους συνεκθέτες αλλά και από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Οι στοχευμένες κινήσεις της υπουργού κας Κουντουρά αποδίδουν τα πρώτα θετικά αποτέλεσματα, καθώς μετά την πρώτη περυσινή απ‘ευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάης – Αθήνας, το 2015 θα ακολουθήσουν δύο πτήσεις, τόσο από Σαγκάη όσο και από Πεκίνο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για επιπλέον δύο. Μάλιστα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το 2015, η τουριστική κίνηση από Κίνα αναμένεται εξαιρετικά αυξημένη, σε σύγκριση με το 2013 και το 2014.

Ταυτόχρονα, ο ΕΟΤ Κίνας φέτος θα ξεκινήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων μέσω Διαδικτύου για το ελληνικό τουριστικό προϊόν (“Webinars”), στο οποίο θα εκπαιδεύσει τα στελέχη των μεγαλύτερων πρακτορείων της Κίνας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1000 στελέχη θα παρακολουθήσουν τα Webinars του ΕΟΤ.

Τέλος, ο ΕΟΤ θα υποστηρίξει μία νέα κινεζική κινηματογραφική παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας θα πραγματοποιηθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της ταινίας “Beijing Love Story”, που έσπασε τα κινεζικά ρεκόρ κινηματογραφικών εισπράξεων, και η οποία γυρίστηκε στη Σαντορίνη, πάλι με την υποστήριξη του ΕΟΤ και συνέβαλε αποφασιστικά στην κινεζική ζήτηση για τον συγκεκριμένο προορισμό.

Πηγές: blooberg news, traveldailynews.gr